Birinci Dünya Savaşı Öncesi Ülkemizdeki Yabancı Nüfus Bölgeleri

-Fransızların Nüfus Bölgeleri

İzmir Manisa Turgutlu Afyon ile Manisa Soma Bandırma ve Bursa Mudanya demiryollarının geçtiği bölgeler, Ereğli’den Trabzon’a kadar Karadeniz sahil bölgesi ile Ergani’ye kadar uzanan bölgedir. Bunun yanında Suriye ile Lübnan bölgesi de Fransız Nüfus bölgesi olarak kabul edilmiştir.

-Rusların Nüfus Bölgeleri

Bütün Doğu Anadolu Bölgesi Ruslara ait Nüfus Bölgesi olarak kabul edilmiştir. 1914 yılında Osmanlı ve Rus Hükümetleri arasında yapılan anlaşma ile Ruslara bu bölgede bir takım haklar tanınmıştı. Rus bölgesindeki demir yollarını Fransızlar kullanabilecek bir şekilde anlaşmalar yapılmıştır.

-İngilizlerin Nüfus Bölgeleri

İzmir Aydın Afyonkarahisar arası ile Eğridir Beyşehir ve Burdur göllerini kapsayan bölge ve Arabistan yarım adası İngilizlere ait nüfus bölgesidir. Alman bölgesi içinde yer alan Irak bölgesinin Alman ve İngilizler arasındaki anlaşma ile menfaatleri iki ülke kendi arasında pay edilmiştir.

-Almanların Nüfus Bölgeleri

İstanbul’dan Bağdat’a kadar uzanan tren yolunun iki tarafı da Almanlara aittir.

-Avusturya Nüfus Bölgeleri

Anadolu’daki Almanya Nüfus bölgelerinin Güneyine, İngiltere ve İtalya Nüfus bölgelerinin Doğusuna denk gelen bölgeler Avusturya’ya ait olarak düşünülmüştür.

-İtalyanların Nüfus Bölgeleri

Sömürgeci devletler ile yapılan anlaşmalarla Güney Batı Anadolu’daki sınırları tam olarak çizilmemiş bölge İtalyanlara bırakılmıştır.

Bu nüfus bölgeleri; Ekonomik ve Siyasal menfaat çatışmalarını önlemek amacıyla ve savaş sonunda yapılacak paylaşım sırasındaki anlaşmazlıkları önlemek amacıyla önceden belirlenmiştir. Ancak savaşın beklenenden önce çıkması ve savaş şartları hesapları şaşırtmıştır. Osmanlı Devleti yıkılmış ancak istenen elde edilememiş ve beklenmedik direnişlerle karşılaşılmış düşündükleri gerçekleşmemiştir.

Birinci Dünya Savaşı Öncesi Ülkemizdeki Yabancı Nüfus Bölgeleri

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir