Türk Fransız Mücadelesi

Sivas’ta Picat ile varılmış kararlara rağmen Fransızların Güneydoğu Anadolu ve Kilikya bölgesindeki davranış ve zulümlerinde azalma olmamıştır.

Kilis işgal edilince General Querette Kilis Kaymakamlığı’na yazdığı yazıda Antep, Urfa ve Maraş’ın Fransız-Osmanlı ortak yönetimine tabi olacakları Jandarmanın da Fransız komutanların emrinde olacağı bildirilmiş, birde Müslüman halka kustuğu kinini gösteren bildiri yayınlamıştı.

Er geç Türkler ile çatışacağını gören Fransızlar Maraş’a takviye birlikler yığmaktaydı. Bunu sezmiş olan Türkler ise Maraş’a girişlerinde birlikleri yeteri kadar hırpalamaya çalışıyorlardı.

En son 7 Ocak 1920 de İslâhiye’de bir çatışma çıkmış ve Fransızlar zayiat vermişti. Maraş’a gönderilen birlikler yollarda ırza tecavüze kadar ilerlemiş ve Türklerin sabrını tüketerek onları savaşın içine çekmişlerdi.

Fransız general şehrin ileri gelenlerini karargâhına davet etmiş bazılarını tutuklattırmıştı. Birliklerini Hükümet binasını işgale göndermiş ise de Maraşlı kahraman Türkler Fransızları geri çevirmeyi başarmışlardı. Hepi topu 200 civarında kahraman şehrin cephaneliği haline gelen Kiliseyi de ele geçirebilmişti.

M. Kemal Paşa 24 Ocak 1920 de bir genelge yayınlamış bununla halkın umutlarını arttırarak moral veriyor ve her konuda ne yapmaları gerektiğinin yollarını gösteriyordu.

Fransızlar İskenderun ve Belen hâkimiyetlerinden sonra yerli Hristiyanların alkışları arasında Antakya’yı da işgal ettiklerinde o geceyi kışla da geçirmiş tük ileri gelenler heyetler halinde işgal kuvvetleri komutanı Dölekesra’yı misafir edildiği Dimitri Hari’nin evinde ziyaret etmişti.

Hükümet konağının işgali sırasında Dölekesra Arap bayrağını görmüş, Kaymakam İbrahim Ethem Bey’e nerenin bayrağı olduğunu sormuştu. Arap bayrağı olduğunu öğrenince Kaymakamdan indirilmesini ister Kaymakamdan olumsuz cevap alınca kendisi indirterek oracıkta yanan sobaya atarak yakar. 9 ay kadar boş kalan direğe Fransız bayrağı çekileceği söylenir, halk arasında dolaşan bildirilerle “Türk olan Antakya’da ancak Türk Bayrağı asılır” notu üzerine Fransızlar bayrak çekmeyi bir ay geciktirmişlerdi.

Türk Fransız Mücadelesi

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir